Vybrat správnou sklenici k druhu podávaného vína je skutečné umění, a přestože někteří výrobci dnes nabízejí sklenice přizpůsobené jednotlivým odrůdám a vinařským oblastem, znalci vína bude bez větší újmy stačit několik typů sklenic. Ačkoli se v dávných dobách používaly ke konzumaci tohoto ušlechtilého nápoje poháry ze zlata a stříbra, víno se nejlépe cítí ve skleněných pohárech, které se k tomuto účelu používají od 15. století. Navzdory zdání ovlivňuje vnímání nápoje barva sklenice, tvar a velikost sklenice. Přestože neexistují žádné normy, které by určovaly velikost a tvar sklenic vhodných pro konkrétní druhy vína, je všeobecně uznáváno několik pravidel.
Nádoba, ve které se víno podává, by měla být především z čirého tenkého skla. Jen tak budeme schopni ocenit barevné vlastnosti nápoje, jeho hustotu a průzračnost. Sklenice na červené víno by měly být větší než sklenice na bílé víno, s širším a nižším hrdlem. Je dobré, když je sklenice na okraji užší než uprostřed - to umožňuje zachytit a plně ocenit vůni ušlechtilého moku. Nádoby na bílé víno, které jsou menší a méně baňaté, mohou mít tvar tulipánu. Opravdoví znalci vína by se měli zásobit také sklenicemi na plné červené burgundské, které jsou poměrně velké, mají značnou šířku a vysokou nožku. Díky tomu se v likéru plně projeví jeho chuť. Nezbytné jsou také speciální sklenice na šampaňské se štíhlým a úzkým hrdlem, které udrží bublinky déle perlivé.
Zatímco tvar a velikost sklenic nejsou striktně vymezeny žádnými pravidly, způsob podávání vína v nich podléhá určitým pravidlům. Před podáváním je třeba sklenice nejprve opláchnout vodou bez saponátů, aby prach a chemikálie neovlivnily chuť vína. Pokud se k večeři podávají různé druhy vína, měly by být příslušné sklenice pro každý druh vína postaveny pod úhlem 45°, a to v pořadí konzumace zprava doleva. Měly by být naplněny jen asi do 1/3 své výšky, aby hosté mohli víno "vířit". Díky tomu vynikne celý buket nápoje a plně ho oceníte. Při pití by se sklenice měla držet za stopku, nikoli za vršek, aby se obsah zbytečně nezahříval. Pokud dodržíme těchto několik základních pravidel, budeme mít šanci vychutnat si všechny vlastnosti ušlechtilého nápoje, aniž bychom porušili běžná pravidla savoir-vivre.
Na druhou stranu pití těžších nápojů, jako je například whisky, má také svá pravidla. Sklenice na whisky jsou obvykle široké a nízké, aby udržely nápoj při nízké teplotě - někdy mají originální tvary. Znalci doporučují ochutnávat whisky pouze s ledem nebo ještě lépe s chladicími kameny, které nápoj ochladí, aniž by ho zředily.Abyste si mohli vychutnat chuť dokonale naservírovaného nápoje, vyplatí se pořídit si chladicí příslušenství, formy a doplňky na led.
Odborníci na alkohol také doporučují pít pivo do speciálních pivních hrnků a sklenic. Správný tvar nádob dává vyniknout plné chuti piv, zejména kraftových. Doplňte si praktickou sadu užitečných pivních doplňků, jako jsou chladiče na pivo, podtácky a otvíráky, abyste je měli vždy po ruce, když si budete chtít dát sklenici vychlazeného piva.